sr Crnogorski en English
slajd_4.jpeg
Image is not available
Image is not available
Image is not available
slajd_4.jpeg
slajd_1.jpeg
Image is not available
slajd_1.jpeg
slajd_5.jpeg
Ekipa koja je
spasila brojne živote!
slajd_5.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_2.jpeg
Image is not available
slajd_2.jpeg
slajd_7.jpeg

Ekipa hitne pomoći na intervenciju izlazi sa sirenom i rotacionim plavim svijetlom! Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju ova obilježja i prvenstvo prolaza!

slajd_7.jpeg
previous arrow
next arrow

Aktuelnosti

Intervju v.d. direktora Zavoda dr Vuka Nikovića za ND "Vijesti"

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) fali ukupno 16 ljekara - tri u Podgorici, po dva u Budvi, Kotoru i Tivtu i na Cetinju, a po jedan u Baru, Pljevljima, Plavu, Nikšiću i na Žabljaku, a za koje su u toku konkursi.

 

5376118 vuk nikovic ls

 

To je “Vijestima” kazao vršilac dužnosti direktora te ustanove Vuk Niković i pojasnio da ZHMP ima 515 zaposlenih, čija je prosječna starost 41 godinu.

On je ocijenio da su loša opremljenost svih jedinica ZHMP, neadekvatni uslovi za rad, loše stanje voznog parka - samo neki od naslijeđenih problema na kojima trenutno rade.

 

”Od stupanja na funkciju v.d. direktora ZHMP, tačnije od 15. juna, u Zavodu je sprovedena fiskalizacija - uvedene su fiskalne kase za sve organizacione jedinice, uključujući i novootvorene. Do sada su usluge naplaćivane preko paragon blokova, a uvođenjem fiskalizacije imaćemo uvid u stvarno stanje što do sada nije bio slučaj. Od vitalnog značaja za rad Hitne pomoći su adekvatna vozila neophodna za pružanje hitne pomoći te je, shodno tome i shodno opisanom zatečenom stanju voznog parka, potpisan ugovor o nabavci dvanaest vozila i dostavnog vozila koje Zavod nije ranije posjedovao, a u narednom periodu očekujemo njihovu isporuku. Takođe, otvorena je i nova jedinica Hitne pomoći u Opštini Tuzi, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Domovima zdravlja Podgorica i Ministarstvom zdravlja Crne Gore. Shodno Zakonu da svaka opština mora imati Hitnu pomoć, otpočela je procedura otvaranja jedinice u Gusinju, a planira se otvaranje jedinice u Šavniku i Plužinama”.

 

On je kazao da će sva sredstva koja zarade od pružanja komercijalnih usluga da budu uložena u opremanje i adaptaciju jedinica, počevši od Hitne pomoći u Ulcinju.

”Takođe, u saradnji sa Opštinom Budva biće realizovana i adaptacija ambulantne jedinice u Petrovcu koja je u funkciji samo u ljetnjem periodu”.

Niković je kazao da je od stupanja na tu funkciju ustanova dobila donacije u vrijednosti od 40.000 eura.

”Nerezidentna ambasada Izreala u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma. Ovo je važno iz razloga što se u našoj državi finalizuje projekat postavljanja dvadeset eksternih automtskih defibrilatora (AED) na javnim mjestima - po dva u gradovima iz programskog područja u okviru impementacije projekta prekogranične saradnje IPA CBC RACE (Trka za život). Ovih dana obavljaju se i posljednje edukativne radionice iz pružanja prve pomoći i upotrebe AED-a za pripadnike Službi zaštite i spašavanja, Ministarstva unutrašnjih poslova i zaposlenih na aerodromima”.

On je kazao da je svaka jedinica dobila rukovodioca i glavnog medicinskog tehničara, što do sada nije bila praksa...

Niković je istakao da će uz podršku Ministarstva zdravlja početi renoviranje Hitne pomoći na Žabljaku, što je značajno za građane, ali i turiste.

Planiraju gradnju nove zgrade u Podgorici

Novi menadžment ima u planu pronalaženje rješenja za novu zgradu hitne medicinske pomoći u glavnom gradu, budući da dosadašnji prostor svojom veličinom ne zadovoljava potrebe i neophodne kapacitete za adekvatno funcionisanje ZHMP. Niković je najavio da to podrazumijeva objedinjavanje ambulante Hitne pomoći, Centra za edukaciju, Nacionalnog dispečerskog centra i Uprave Zavoda.

”U skladu sa tim, kao jedan od prioriteta označeno je i omogućavanje pružanja laboratorijskih, ultrazvučnih i rentgenskih usluga. Nabavkom ultrazvučnih i rentgenskih aparata, kao i laboratorijske opreme, omogućićemo obavljanje dijagnostike u Hitnoj pomoći u skorijem periodu. Takođe, ZHMP dodjeljuje specijalizacije iz oblasti radiologije, što će rezultirati time da za četiri godine imamo prve ljekare specijaliste radiologije. To će svakako doprinijeti boljem funkcionisanju Zavoda i poboljšanju zdravstvene zaštite za sve građane”.

(Vijesti)

Adresa

Menadžment Zavoda:

Vaka Đurovića bb

81000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt

Menadžment Zavoda:

Telefon: +382 (0)20 226 081

Fax: +382 (0)20 226 082

e-mail: kontakt@zhmp.me

PIB: 02779773