sr Crnogorski en English
slajd_4.jpeg
Image is not available
Image is not available
Image is not available
slajd_4.jpeg
slajd_1.jpeg
Image is not available
slajd_1.jpeg
slajd_5.jpeg
Ekipa koja je
spasila brojne živote!
slajd_5.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_2.jpeg
Image is not available
slajd_2.jpeg
slajd_7.jpeg

Ekipa hitne pomoći na intervenciju izlazi sa sirenom i rotacionim plavim svijetlom! Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju ova obilježja i prvenstvo prolaza!

slajd_7.jpeg
previous arrow
next arrow

Aktuelnosti

Gostovanje v.d. direktora dr Vuka Nikovića na Jutarnjem programu

V.d. direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković gostovao je na Jutarnjem programu RTCG.

Dolaskom na ovu poziciju, zajedno sa svojim kolegama sam uvidio da se deset godina Zavod nije pomjerio sa početne tačke, niti da prati standardne savremene medicine. Mi smo sada odlučili, uz ogromnu podršku Ministarstva zdravlja, da pokušamo da obnovimo i otvorimo koje nam nalaže Zakonu u Opštinama Plužine, Šavnik i Gusinje, Tuzi su juče otvorene - da to budu jedinice koje će da prate savremene standarde“, rekao je dr Niković.

vuk rtcg

Kako je istakao, Crna Gora je mala država i samim tim ima privilgeiju da može uspješno da organizuje rad Hitne pomoći na respektabilnom nivou kako bi ta zdravstvena zaštita bila dostupna svakom građaninu Crne Gore.

„Organizaciona šema koju sam ja zetakao je iscrpljivala kadar“, rekao je on i ponovio da će, uz podršku ministrice zdravlja, pokušati da ispravi sve onom što je njemu kao ljekaru u Hitnoj pomoći smetalo.

Mi ovo moramo da promijenimo i ja sam neko ko je slon da kaže da nemamo puno vremena. Zdravlje ne može da čeka“, rekao je dr Niković.

Dr Niković je istakao da je otvaranje jedinice u Tuzima uspješan primjer saradnje lokalne samouprave, Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Na jednom sastanku smo se dogovorili o načinu rada i za nekih četrdesetak dana otvorili novu jedinicu. Nijesmo dolazili u te situacije da sastančimo danima i danima, da ne govorim godinama, a da u stvari ništa ne uradimo. Ili da samo otvorimo neke jedinice koje su zapravo samo adaptirani prostori koji, iskreno govoreći, ni na šta ne liče“, rekao je v.d. direktora Zavoda.

On je dodao da smo mi svi korisnici Hitne pomoći te da moramo da imamo reprezentativne jedinice u kojima će građani dobijati neophodnu medicinsku pomoć.

Država daje novac ali vi ga morate uložiti i morate shvatiti da to ulažete u opšte dobro. Morate imati minimum osjećaja da nekad to može zatrebati i vama. Ako se ne nosite sa tim osjećajem, ako se nosite sa ličnim interesima, onda sve ovo što radimo možemo vrlo brzo da padne u vodu. Mi koji se danas nalazimo u Zavodu nećemo dozvoliti da ova generacija ne uradi nešto što će ostati na korišćenje generacijama iza nas i da ih ne iznenadimo da smo ostavili jedan sistem oji u svakom momentu može da se uruši“, jasan je dr Niković.

Prema njegovim riječima, Hitna pomoć mora imati jedinice koje mogu da pruže zdravstvenu uslugu svim građanima, mi smo turistička destinacija – pa i onim ljudima koji dolaze u Crnu Goru morate usvojiti savremene standarde i shvatiti da je ljudstvo osnovni materijal sa kojim radite.

Ako vi taj materijal, odnosno to ljudstvo iscrpljujete neadekvatnim uslovima rada, onda imate sa jedne strane njihov ogromni entuzijazam i želju da pomognu a sa druge strane imete ambijent koji ne pruža ništa“, istakao je dr Niković dodavši da se ne smiju dozvoliti bilo kakve improvizacij.

Ne smije biti improvizacije onoga što bi trebalo da služi svim građanima i budućim generacijama“, zaključio je v.d. direktora Zavoda.

Adresa

Menadžment Zavoda:

Vaka Đurovića bb

81000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt

Menadžment Zavoda:

Telefon: +382 (0)20 226 081

Fax: +382 (0)20 226 082

e-mail: kontakt@zhmp.me

PIB: 02779773

© 2021 JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - Sva prava zdržana